ZLATNA ZORA (II. DIO)

Prvi hram u kojem su provodili dešifrirane rituale u rukopisima, imenom Isis – hrania, bio je samo jedan u nizu hramova.
Nakon nekoliko godina osnovani su Ozinisov hram, Horusov hram te Hram Amon – Raa i posljednji u nizu Ahathorov hram.
Zlatna zora je prvi red od tri Reda, iako se svi zajedno nazivaju „Zlatni red“. Prvi Red podučavao je filozofiju te osobnom razvoju kroz proučavanje četiri najvažnija elementa (vatra, voda, zemlja i zrak) i osnove astrologije, geomantije i tarota. Drugi Red (Crvena ruža i Zlatni križ) podučavao je osnove elementarne magije, alkemiju, astralnu projekciju i gledanje u kristalnu kuglu. Treći Red sačinjavali su Tajne vođe koji su bili veliki učenjaci nematerijalnoga oblika koji su upravljali sa prvim i drugim redom, pomoću spiritualne komunikacije izričito putem njihovih vođa.
Na učenja Zlatne zore utjecali su kabala, hermetizam, slobodno zidarstvo, alkemija, teozofija, emocijanska magija, renesansni ritali i kršćanski misticizam. Čvrstu poziciju Zlatna zora , imala je u Velikoj Britaniji sredinom 19. st., uz veliki broj članova i to svih klasa viktorijanskog društva.

zlatna zora-hermetizam

Poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života bili su članovi Reda u vrijeme njegovog vrhunca kao što je Arthur Machen, W. Butler Yeats te Aleister Crowley, zbog kojeg će i početi rasulo u samom Redu.
Većina hramova nakon razilaženja članova zatvoreni su ili napušteni do kraja 1930. godine.

Komentiraj