ZNAČENJE SIMBOLA (I.DIO)

Što je simbol? Kako ga definirati?

Postoje razna objašnjenja o značenju simbola. Izdvojit ću samo neka kao npr.: „Simboli se ne koriste u opće prihvaćenom značenju. Okultno tumačenje simbola je pomoću sugestije ili asocijacije.“
„Tajna doktrina koja je prisutna u slobodnom zidarstvu ili kod masona nude racionalno objašnjenje koje nije konačno iz jednostavnog razloga , jer samim prihvaćanjem tj. razotkrivanjem ne bi se tumačenje značenja simbola dalje istraživalo, već bi ostalo na rečenom.“
Simbole sačinjavaju tajne. Ako se napravi presjek kroz vanjski dio nečega, za to će se pronaći značenje, ako se i presjek presjeka presiječe i za to će se pronaći novo značenje. I tako svako drugo, treće četvrto… i tko zna do koliko značenja…
Albert Meckey – poznati mason kaže, da je simbol zapažujuća slika koja se koristi za izražavanje okultnog ali ima analogno značenje.
Općenito,  može se reći mason koji ne zna ništa o simbolici ne poznaje masoneriju. On može ponavljati svaki stih obreda bez greške, ali ako ga ne razumije niti ne shvaća značenje znakova riječi, ceremonija, takva osoba je masonski neznalica.

simboli
Npr. u početku u sferi umjetnosti, simboli za spolne organe prikazivani su grubo ili nemoralno, no kako se populacija razvijala, tako su se i ideje o moralu postepeno mijenjale. Tako smo dobili dva značenja simbola – ezoterično i egzoterično. Ezoterično značenje simbola bilo je istinsko ili prvobitno značenje, koje je razumjela samo nekolicina. A egzoterično značenje bilo je izmišljeno ili modificirano objašnjenje namijenjeno masi.
Istražujući značenje simbola dozvoljavamo da um izađe izvan dosega razuma. Jer ideje koje se pojavljuju tumačenjem značenja simbola nisu ni približno razumne.
Kako bismo predočili pojmove koje ne možemo u potpunosti shvatiti ni odrediti, upotrebljavamo simboličke nazive. To je psihološka činjenica sa velikim značenjem. Npr. sve religije upotrebljavaju jezik simbola ili slike.
Čovjek nikada ne zamjećuje ili shvaća u cijelosti. On osjeća, čuje, vidi ali bitno je koliko su jaka njegova osjetila i općenito koliko ih uopće ima.
Većina okultista, pripadnika New Age-a, „vještica“ i satanista razumiju značenje simbola koje koriste i mase. No, mnogi ljudi koriste simbole ne znajući što predstavljaju. Ne možemo niti dati pretpostavku da je svatko tko nosi pentagram zao i da zna kako se taj simbol koristi u satanizmu i vještičarenju. Stoga svatko tko koristi te simbole nije okultist ili newager.

Komentiraj